POPOVA KULA

Modern wijnhuis en hotel in één

Popova Kula biedt een unieke ervaring om in een wijnhuis tussen de druivengaarden te overnachten. Het wijnhuis en de wijngaarden bevinden zich op de zuidelijke hellingen van de Veliko Brdo (betekent grote heuvel) ten westen van het stadje Demir Kapija in de Povardarie-regio.

Uitstekend klimaat voor groei van druiven
Het is een locatie met een uitstekend klimaat en een perfecte grond voor de druiventeelt. Ze produceren een half miljoen liter wijn per jaar: een breed spectrum van wijnen van hoge kwaliteit. Tijdens de oogst worden de druiven met de hand geplukt, in kleine kisten gedaan en onmiddellijk naar de wijnmakerij gebracht om zo de kwaliteit van de druiven optimaal te houden.

Tradities worden in ere gehouden
Tradities worden in ere gehouden: wijnbouw op steile hellingen, houten vaten, historische druivenrassen en oorspronkelijke gerechten. In de 13e eeuw had Koning Aleksander zijn wijnstokken op precies dezelfde locatie staan als waar Popova Kula de wijngaarden heeft. Het wijnhuis is vernoemd naar een belangrijke toren uit die tijd, de Popova Kula wat Priestertoren betekent. Die diende als een controlepunt op de Romeinse weg die nog naast Popova Kula loopt. Als eerbetoon hebben ze een nieuwe toren van 17 meter hoog gebouwd.

Moderne technologie
Voor de fermentatie van de wijn worden kleine roestvrijstalen tanks gebruikt waarmee ze de mogelijkheid hebben om de temperatuur in elke tank onafhankelijk en tijdens elke fase anders te regelen. Daarnaast gebruiken ze eikenhouten vaten met verschillende roosteringsgraden. Ze hebben temperatuur gecontroleerde opslagfaciliteiten en een eigen laboratorium voor de basisanalyse van wijn en druiven.

De oudste archeologische vondsten tonen aan dat mensen in dit gebied wijngaarden hebben verbouwd en wijn hebben gemaakt sinds de 13e eeuw voor Christus. Die tradities houden we in ere.

Popova Kula

Historische schildering Macedonië
Historische schildering Macedonië

De oudste archeologische vondsten tonen aan dat mensen in dit gebied wijngaarden hebben verbouwd en wijn hebben gemaakt sinds de 13e eeuw voor Christus. Die tradities houden we in ere.

Popova Kula

WIJNEN VAN POPOVA KULA

Naast de wereldwijde variëteiten als Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot verbouwt Popova Kula regionale variëteiten met buitengewone kenmerken die wijnconsumenten over de hele wereld waarderen. Ze zijn een van de weinige producenten die wijn maken van de druivensoorten Stanushina, Prokupec en Zilavka. Ze produceren wijn van de druif Vranec (rood) en Temajnika (wit) net als de andere Macedonische wijnhuizen.

Naast de druiven van hun eigen wijngaarden kopen ze druiven van lokale kleine druiventelers. In de regio Demir Kapija zijn meer dan 700 families die kleine wijngaarden hebben. Ze werken samen met de families die druiven van uitzonderlijke kwaliteit produceren.

DE WIJNEN VAN POPOVA KULA

KIJK NAAR POPOVA KULA

EEN SELECTIE VAN POPOVA KULA WIJNEN